Mobilhome-camper.be
Praktische info » Wat is een mobilhome?

Wat is een mobilhome?

Definitie

Een camper, kampeerauto, kampeerwagen, mobilhome, zwerfwagen of motorhome is een motorvoertuig, dat is ingericht om in te wonen of verblijven. In West-Europa worden campers vooral gebruikt voor vakanties. Zolang het om vakanties gaat is het overnachten in een camper een vorm van kamperen. In de Verenigde Staten wordt er daarnaast permanent in campers gewoond. Een camper hoeft niet te worden losgekoppeld en te worden vastgezet, voordat men hem kan gebruiken als woning.

De camper heeft aan de voorzijde een stuurcabine, die sterkt lijkt op die van een personenauto of bestelbus. Daarachter bevindt zich het woongedeelte. Meestal wordt een camper samengesteld uit het voertuig en de opbouw van de leefruimte, verschillende combinaties van autofabrikant en constructeur van de opbouw zijn mogelijk. Een bekend merk opbouw voor campers is Hymer.


Kamperen

Moderne mobilhomes zijn geheel of gedeeltelijk zelfvoorzienend, mits aangesloten op een stroomvoorziening of met draaiende motor. Campers kunnen zijn uitgerust met een toilet, douche, schoonwatertank, vuilwater(opvang)tank, koelkast, warmwaterboiler etc. en kunnen, net zoals (zeil)jachten, dagenlang zonder aanvullende voorzieningen probleemloos van plaats naar plaats reizen. Er moet natuurlijk wel worden getankt.

Met deze vorm van toerisme heeft de gebruiker alleen nu en dan behoefte aan kleine voorzieningen, zoals schoon water kunnen innemen, toilet ledigen en het "grijze" afvalwater lozen op daarvoor bestemde plaatsen. Hiervoor bestaan in Europa al jarenlang een groot aantal camperplaatsen met sanizuilen of sanistations en worden er steeds meer nieuwe aangelegd.

Campings hebben vaak speciale staplaatsen voor mobilhomes, die daar rechtstreeks kunnen worden aangesloten op het lichtnet, de waterleiding en de riolering. Bij een enkele overnachting staan campers veelal op asfalt of andere verharding.

Mobilhomes bestaan in verschillende soorten, maar Nederlandse campers behoren te voldoen aan vastgestelde wettelijke inrichtingseisen voordat deze als kampeerauto op kenteken kunnen worden gezet. Een mobilhome kan een omgebouwde bestelauto, touringcar of vrachtwagen zijn, of een volledig fabrieksmatig geconstrueerde kampeerauto. In tegenstelling tot een caravan scharniert een mobilhomes niet en heeft een mobilhomes een eigen aandrijving en hoeft niet te worden getrokken. Bovendien zijn niet alle personenwagens geschikt voor een caravan.

Nadeel van een mobilhome is dat de reizigers, als ze zich ergens hebben geïnstalleerd, geen personenauto tot hun beschikking hebben voor uitstapjes. Als alternatief kunnen campertoeristen in hun mobilhomes een fiets meenemen. Iemand anders kan met een auto mee rijden. Het komt ook voor dat mensen een personenauto op een aanhangwagen achter de mobilhome meenemen of dat een gewone auto achter de camper als aanhangwagen wordt meegenomen. mobilhomes worden bijvoorbeeld veel gebruikt door mensen, die een meerdaagse wielerwedstrijd volgen. Langs het parcours van de Tour de France staan er altijd veel. Mensen kiezen voor de beslissende bergetappes vaak dagen van te voren al hun plaats.

Modellen

Campers zijn in enkele types in te delen, afhankelijk van opbouw:

Alkoof - Ook wel 'hoogslaper' genaamd. Is gebaseerd op een bestelwagen (met vaak een aangepast chassis) met daarboven een grote slaapcabine. Deze zijn in het algemeen hoger dan andere mobilhomes (meer plaats), maar hebben het nadeel dat ze meer brandstof verbruiken.
Semi-Integraal - Ook wel 'half-integraal' genaamd. Is eveneens gebaseerd op een bestelwagen (vaak met aangepast verlaagd chassis, het ALKO-chassis), maar kenmerkend is hier de lagere opbouw boven de cabine. Vaak zijn hier opbergkasten in voorzien of is deze ruimte voorbehouden aan een groot dakluik. Deze modellen zijn lager dan de andere mobilhomes (minder plaats), maar hebben het voordeel dat ze minder brandstof verbruiken.
Full-Integraal - Ook wel gewoon 'Integraal' genoemd. In tegenstelling tot de 'alkoof' en 'semi-integraal' heeft dit model een volledig geïntegreerde cabine. Dit houdt in dat de cabine van de basis niet meer als dusdanig is te herkennen. Vaak wordt de cabineruimte dan ook deels bij de woonruimte getrokken. Kenmerkend is dat dit model relatief breed begint, aangezien de woonruimte zich vrijwel direct vooraan het voertuig bevindt. Het brandstofverbruik ligt tussen dat van een "alkoof" en een "semi-integraal".
Van - Relatief nieuw model dat zich kenmerkt door zeer compacte afmetingen, vaak onder de 6 meter, en beperkte hoogte en breedte. Dit model is weer onder te verdelen in de bekende categorieën 'semi-integraal' en 'full-integraal' maar met behoud van de van-kenmerken.