Mobilhome-camper.be
Praktische info » Accessories

Accessoires

Luifel/voortent

Hoewel je in de meeste mobilhome reizigers natuurlijk behoorlijk comfortabel binnen kunt zitten, is het natuurlijk ook gewoon prettig om ook buiten te kunnen zitten. Nog prettiger is het als je buiten ook de mogelijkheid hebt om overdekt te zitten en/of er wat spulletjes overdekt neer kunt zetten.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor overdekt te zitten:

  • Luifel
  • Voortent

Trekhaak

Ja, het is mogelijk om een trekhaak aan uw mobilhome te bevestigen.

Indien je een motor wil laden of je wenst kajaks, kano’s of zelfs een motorboot meenemen op uw mobilhome-trip, dan is een trekhaak aan uw mobilhome heel erg nuttig.

De volgende vraag die u gaat stellen is natuurlijk welk gewicht mag uw mobilhome trekken?

Vanaf 2003 vind je op de nieuwe motorhomes het maximum toegelaten gewicht van aanhanger en last op het Europees gelijkvormigheidsattest.

Bij motorhomes in omloop gebracht voor 2003 is het toegelaten trekgewicht door de constructeur aangebracht op het typeplaatje met de identificatiegegevens. In de regel bevindt dit plaatje zich in de motorruimte.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zullen er voor zorgen dat onze accu steeds op spanning blijft.

Het ideale zonnepaneel voor onze mobilhome is het semikristallijn of monokristallijn zonnepaneel. Monokristallijne panelen zijn compacter maar ook duurder. Een polykristallijn paneel presteert echter bij schuine lichtinval iets beter. Je hebt nog een derde soort het amorfe paneel dat een laag rendement heeft maar bij weinig licht reeds een goede spanning levert.

De eenvoudigste en steeds renderende plaatsing is plat op het dak van je zwerfwagen. Je kan natuurlijk ook een kader installeren waardoor je de zonnepanelen loodrecht op de zon zou kunnen instellen. De vraag is echter hoe lang duurt zo iets? Je zou immers voortdurend je mobilhome moeten verplaatsen om de meest gepaste stand te kunnen aannemen tegenover de zon. Het zonnepaneel plaatsen in een draaiframe is een andere mogelijkheid.

In verhouding tot het rendement is dit echter een vrij dure investering.

De installatie van een zonnepaneel is vrij eenvoudig: je hebt 2 draden nodig (een + en een -) die worden aangesloten op een regelaar die in verbinding staat met de accu. Deze regelaar moet ervoor zorgen dat de batterij niet wordt overladen en ’s nachts niet wordt ontladen. Door deze elektronische regelaar zo dicht mogelijk bij de batterij te plaatsen vermijd je spanningsverlies.

Fietsendrager

Geef de voorkeur aan een model voor 2 fietsen. Je kan gaan tot een drager voor 4 fietsen. Je moet er echter rekening mee houden dat 4 fietsen een grote belasting zijn voor de achterwand omdat de trekkracht zich schuin naar achter beweegt. Hoe minder fietsen, hoe rechter naar beneden zich de gewichtscurve beweegt en dan ook minder belastend is voor de achterwand. Respecteer het aangegeven draagvermogen van de fietsendrager. Ga er in geen geval opstaan en rijd voorzichtig over oneffenheden in het wegdek.

Kijk ook na of er reeds bevestigingspunten voor een fietsendrager zijn voorzien op je camper. Indien niet laat deze klus dan klaren bij je dealer. Hij weet precies waar hij het fietsenrek mag bevestigen.

Een andere oplossing is natuurlijk de fietsen in een garage of vouwfietsen in de kofferrruimte van je camper wegbergen.

Indien je de fietsen achteraan op een fietsendrager vervoert bescherm ze tegen stog en onttrek ze aan het zicht met een beschermhoes. Een veiligheidsslot aan een kabeltje bevestigd is zeker niet overbodig om je fietsen extra te beschermen tegen al te begerige handen.

Televisie met schotelantenne

Voor mensen die hun favoriete feuilleton niet kunnen missen tijdens hun reis, is een televisie met schotelantenne een belangrijke meerwaarde aan hun mobilhome, of het weer is slecht en de kinderen kunnen niet buitenspelen, laat hen wat televisie kijken, dan blijft het aangenaam voor u en voor de kinderen.

Via TV-vlaanderen kunt u verschillende formules kiezen

Met het abonnement TV-Vlaanderen Basic van 14,90 €/maand geniet u van:

  • alle zenders van het abonnement "Basic Light": één, Canvas, VTM, VT4, Kanaal 2,...
  • de beste thematische zenders: cultuur, ontdekking, sport en ontspanning,...
  • digitale kwaliteit: uitzonderlijke beeld- en geluidskwaliteit dankzij de Philips-decoder
  • overal in België, en zelfs in Europa: uw facturatieadres moet in België zijn, maar de satellietsignalen hebben bereik in heel Europa (Hot Bird en Astra1).