Mobilhome-camper.be
      Excusez-nous, cette page n'a pas encore été traduit!
Praktische info » Verwarming

Verwarming

Gas

Je hebt propaangas, butaangas en LPG (liquefied petroleum gas) een mengsel van butaan en propaan.

In de winter zorg je er alleszins voor dat je propaangas of LPG meeneemt. Propaan blijft namelijk vloeibaar tot -38° C terwijl butaan gaat reeds verdichten bij 0° C.

Wanneer je in de winter weggaat met je mobilhome houdt er dan rekening mee als je met de kachel wilt verwarmen dat je een fles van 11 kg gas op ongeveer 5 dagen leeg stookt. Wanneer je op een camping staat, is een elektrisch kacheltje van 2000 watt natuurlijk ideaal.

Voor zij die graag over een grote reserve beschikken, kunnen een LPG tank (60 l) laten onderbouwen of een tank (26 l) laten inbouwen in het gascompartiment van hun motorhome. Een buitenvuldop kan dan worden ingebouwd in het koetswerk.

Verwarming

Bij jongere mobilhomes is de kans op vorstschade minder groot. Toch is het goed dat we je wijzen op een aantal zaken.

Liggen de leidingen binnen, wat haast steeds zo is, dan zal zich niet zo vlug een probleem voordoen, tenminste zo je niet voor een langere tijd de verwarming uit laat. Bij stalling tijdens de wintermaanden alleszins alle leidingen leeg laten lopen door de kranen open te zetten totdat al het water is verwijderd. Bij oudere campers moet je ook de boiler met de hand leeg laten lopen door een kraantje open te draaien. De meeste combi- boilers beschikken over een veiligheidsklep die zich automatisch opent wanneer de temperatuur daalt onder de 8° C.

Zo je een ringverwarming hebt zijn er voldoende uitstroommonden zodat ook de temperatuur bij de watertank en de garage niet zal dalen onder de 8° c.

Indien je beschikt over een kachel-boilercombinatie die is uitgerust met een secumotion ontspanner kan je deze al rijdend laten branden. Dit is zeker geen overbodige luxe wanneer de temperatuur buiten onder de 10 graden daalt.

Indien je niet beschikt over deze secumotion ontspanner mag je niet rijden met de kachel aan omwille van het mogelijke gevaar dat gas zich zou verspreiden in de woonzone.

Enkel motorhomes uitgerust met een europees goedgekeurd systeem voor de vergasser mogen met een geopende gasfles over de openbare weg rijden (wet in voege vanaf 1 januari 2006). De secumotion die werd ontwikkeld door Truma en Gok is een ontspanner die niet op de fles is geschroefd maar tegen de wand in de gasflessenkast wordt bevestigd. Een hogedrukslang verbindt de fles met de ontspanner of drukregelaar die ook is uitgerust met een gaslektester.

Wat is nu het voordeel? Wanneer om welke reden dan ook plots meer gas wordt afgenomen (leidingbreuk of andere lekkage) dan wordt de gastoevoer onmiddellijk afgesloten en je veiligheid in het woongedeelte is, op dit vlak alleszins, verzekerd.